Новини и събития назад

Фестивали и концерти край Дунава

23.05.2022

Река Дунав и Видинският край традиционно посрещат хиляди туристи, привлечени от красива природа, оперни, фолклорни и кулинарни фестивали, атракции по вода, въздух и суша. Над 380 круизни кораба с над 50 000 чуждестранни туристи се очакват на пристанище Видин, много са и българите, преоткриващи този край на страната.

Сред най-популярните местни фестивали е "Опера на върховете" край Белоградчик, който тази година е между 5 и 21 август. Балетното и оперното изкуство на Белоградчишките скали тази година ще бъдат поставени от „Набуко“, „Аида“ от Джузепе Верди, „Норма“ от Винченцо Белини. В дните 12, 13 и 14 август зрителите ще могат да гледат под открито небе балетните постановки „Баядерка“, по музика на Лудвиг Минкус, „Хиляда и една нощ“ - балет от Фикрет Амиров и „Корсар“- балет от Адолф Адам. Последните четири фестивални дни зрителите ще бъдат в „плен“ на мюзикъла „Мамма Миа“ с режисьор маестро Пламен Карталов, музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

За туристите Белоградчик предлага атракции с балон, велосипеди, гребане с драконови лодки в Рабишкото езеро. Специални турове с дегустации в региона се организират за любителите на виното и местните храни, както и разходка с лодка или моторница по река Дунав.

На 8 и 9 юли Видин посреща като солисти известни български изпълнители, които ще участват в Летните вечери на операта и оперетата. Под диригентството на маестро Григор Паликаров, видинската Симфониета и Общински хор „Гена Димитрова“ - Плевен и солисти ще бъде представена операта от Верди „Трубадур“, а под диригентството на Димитър Косев – оперетата „Царицата на Чардаша“.

В края на август и началото на септември е традиционният седемдневен Видински панаир с над 100-годишна история.

В края на август във Видин си дават среща мотористи от България Румъния, Сърбия и други страни в традиционния мото събор, който се провежда три дни. Многобройни са и почитателите, които идват и за Ретро парада на стари автомобили Видин 2022 г. В средата на септември градът привлича велосипедисти от различни страни на традиционния велопоход по поречието на Дунав – „Дунав Ултра“.

Туристическо изложение "Уикенд туризъм" и Фестивал на туристическите забавления и анимации ще се състоят в Русе от 16 до 18 юни. Съпътстващата програма тази година включва парад на ретро автомобили и мотоциклети, парад на Общинските духови оркестри, както и концерти на известни изпълнители.

Международен тунинг фестивал "MASKA" ще се организира от 1-ви до 3-ти юли тази година на полигона в кв. "ДЗС" в Русе. Програмата е разнообразна и включва изложение на тунинговани автомобили, дрифт шоу, офроуд по специално изградена писта, както и концерти на известни изпълнители.

В края на летния сезон - в средата на септември, Русе кани на международен фестивал на живите статуи. Събитието ще се организира за седма година. То е единствено по рода си в България. Актьори ще се превъплътят в живи статуи, разказващи истории. Програмата включва и изява на улични артисти, жонгльори и музиканти.

Празник на торта "Гараш" ще има в крайдунавския град на 17 септември тази година. Всеки ще може да опита от сладкото изкушение и да си припомни, че в Русе е създадена рецептата за прочутата торта.

В началото на идния месец - на 5 юни, в Парка на младежта в Русе ще се състои и петдесет и второто издание на фолклорния събор "Златната гъдулка". Музикалният форум е с конкурсен характер и на неговата сцена ще се представят стотици изпълнители – танцови и певчески състави, инструменталисти, разказвачи, групи за народни обичаи от област Русе и други региони на България.

 


 
Проект „МЕМОФИШ - памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“ e съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България. Стойност на финансирането от ЕС: 423 921, 71 евро

 

 

 

 

Съдържанието на тази интернет страница не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз. Отговорност за съдържанието на тази страница носят единствено нейните автори.
www.interregrobg.eu

 

Copyright © 2019    MEMOFISH