Новини и събития назад

Круизните кораби отново плават по Дунав

20.07.2020

Пандемията от коронавируса нанася сериозни щети върху круизния туризъм по река Дунав, коментира пред БТА директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.
 
Заради ситуацията с коронавируса сезонът на круизния туризъм, чието начало обикновено е през април, бе отложено с повече от три месеца. Така първият кораб с туристи акостира край Русе едва през месец юли.
 
Жеков обясни, че преди началото на пандемията за август тази година са били заявени 78 посещения на круизни кораби в Русе. Две трети от тях вече са отменени, а ситуацията е динамична. Всички круизи с туристи от САЩ, чийто дял е най-голям по река Дунав, са напълно отказани. Същото важи и за Канада, Австралия и Великобритания.
 
Заради противоепидемичните мерки се запълват по-малко от половината места на даден круизен кораб. Отделно, този вид туризъм се предпочита най-много от възрастни туристи. Обикновено те са над 60-70 години и попадат в т.нар. "рискова група" при коронавируса. По думите на Жеков допълнително затруднение пред туроператорите е, че трябва да се съобразяват и с обстановката относно COVID-19 във всяка една от дунавските държави.


 
Проект „МЕМОФИШ - памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“ e съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България. Стойност на финансирането от ЕС: 423 921, 71 евро

 

 

 

 

Съдържанието на тази интернет страница не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз. Отговорност за съдържанието на тази страница носят единствено нейните автори.
www.interregrobg.eu

 

Copyright © 2019    MEMOFISH